Fluïde leefomgeving

Sociale samenhang en interactie

Grenzeloze ruimte

Zinnenprikkelende architectuur

De context als inspiratie

Maximaal ruimtegebruik en beleving

Speelse gelaagdheid

De kracht van transformatie

Sculpturale architectuur

Nieuwe website oktober online

Grenzeloze ruimte

Onze ontwerpen variëren van particuliere huizen en villa’s tot bijzondere utilitaire gebouwen en stedelijke opgaven en studies. We zien onze leefomgeving als een diffuse, grenzeloze ruimte. Een verzameling van plekken, in huis en om het huis, in de straat en in de wijk. Het ontwerpen van fijne plekken op elke schaal en deze naadloos met elkaar verbinden is kenmerkend voor onze ontwerpen.

Sociale interactie en samenhang

Prettig wonen houdt niet op bij de eigen voordeur. Sociale samenhang en interactie met de omgeving is essentieel. Ons doel is het ontwerpen van een leefomgeving die verbind, fysiek, mentaal en sociaal.

Zinnenprikkelende architectuur

Onze ontwerpen zijn altijd helder en functioneel. Daarnaast zetten we onze ontwerpkracht in om gebouwen te ontwerpen die de zintuigen prikkelen. Verleidelijke ontwerpen die uitdagen en inspireren. Prachtige en krachtige gebouwen met een eigen unieke identiteit.

Utilitaire projecten

Tommy, See me, feel me, touch me, heal me

Diffuus landschap

Tommy, See me, feel me, touch me, heal me

Tommy staat voor een zinnenprikkelende en fluïde leefomgeving. Door het verbinden van plekken ontstaat een leefomgeving met diffuse grenzen waarbij binnen en buiten, prive en openbaar, vanzelfsprekend en vloeiend in elkaar overgaan. Een verrassend en diffuus landschap waarin mensen verleid worden in beweging te komen, elkaar te ontmoeten, toegankelijk voor iedereen.

“Door het naadloos verbinden van plekken ontstaat een leefomgeving waarbij binnen en buiten, prive en openbaar, straat en buurt vanzelfsprekend en vloeiend in elkaar overgaan.”

Golfclubgebouw Bentwoud
Golfclubgebouw Bentwoud

Zintuigelijk reliëf

Golfclubgebouw Bentwoud

Door de toepassing van verticale lamellen van cortenstaal loodrecht op de gevel ontstaat er een sterk reliëf en een verrassend spel van licht en schaduw. De ramen liggen terug in de gevel en zijn daarmee ondergeschikt aan het sculpturale volume. Een mooi contrast vormt de optisch gesloten buitengevel met het door de vele en hoge ramen zeer lichte interieur.

Het Dorpse Erf

Dorpse verbondenheid

Het Dorpse Erf

Met elkaar delen de bewoners van Het Dorpse Erf de wens om hun woonomgeving naar eigen inzichten mooi, schoon en veilig te houden. Sociale interactie en verbondenheid wordt hierdoor gestimuleerd. We geloven dat als mensen prettig wonen ze gelukkiger zijn en meer betekenen voor zichzelf, hun omgeving en de samenleving.

“Prettig wonen houdt niet op bij de eigen voordeur. Ons doel is het ontwerpen van een leefomgeving die verbindt, fysiek, mentaal en sociaal.”

Gebouw als speelobject

Speeltuingebouw Zaandammerplein Amsterdam

Bij elk project creëren we een maximum aan gebruikswaarde, interactie en beleving. Het speeltuingebouw is daar een goed voorbeeld van. Het dak is door een brede trap verbonden met het plein waardoor het er onderdeel van wordt en een fijne plek om te spelen. Tegelijkertijd wordt de trap een tribune en het plein het podium. Door de toevoeging van de brede, luie trap wordt het dak en de trap onderdeel van het speelplein en daarmee het gebouw tot speelobject.

Speeltuingebouw Zaandammerplein Amsterdam

“We zetten onze creativiteit in om bij elk project het maximum aan gebruikswaarde, beleving en interactie te realiseren.”

De Westerkeersluis Amsterdam

Sculpturaal baken aan het IJ

De Westerkeersluis Amsterdam

Als een baken ligt het bedieningsgebouw op de kademuur die overgaat in het bruggenhoofd. Door de vormgeving manifesteert het kleine gebouw zich als een opvallend object, zichtbaar vanuit de weide omgeving. De vorm is ‘geslepen’ door vereisten van programma, zichtlijnen, het openen van de brug en de kaders van het bestemmingsplan. Om de monolithische sculpturale vorm te benadrukken zijn de gevels bekleed met een rubberachtige polyurethaancoating.

“In onze ontwerpen hebben we bijzondere aandacht voor het karakter van de plek en de kwaliteiten die op de locatie te vinden zijn.”

Transformatie & Renovatie

Een nieuwe tijdslaag

Cultureel Bedrijfsverzamelgebouw Amsterdam

Door aan de achterzijde een nieuwe verdieping toe te voegen en de glazen gevel als een gordijn tussen de bakstenen volumes door te zetten zijn er nieuwe verhuurbare ruimten toegevoegd. Het gebouw wordt op deze wijze niet alleen gerenoveerd maar vooral ook opgewaardeerd en wint daardoor aan betekenis.

Cultureel Bedrijfsverzamelgebouw Amsterdam

“Door een nieuwe tijdslaag toe te voegen wordt het gebouw toekomstbestendig en gelaagd en wint het aan betekenis.”

Appartementen in voormalige fabriek Amsterdam

Maximaal ruimtegebruik

Appartementen in voormalige fabriek Amsterdam

De nieuwe transparante gevel aan de achterzijde creëert over de volle breedte wintertuinen en daarmee een passieve energiebron en extra leefruimte. In de tuin een verdiepte patio waardoor ook de kelderverdieping een volwaardig appartement is geworden.

“We zoeken naar creatieve oplossingen om de beschikbare ruimte maximaal te benutten.”

Van bankgebouw tot hotel

Hotel The Bank Amsterdam

De structuur en het karakter van het voormalig bankgebouw is zoveel mogelijk behouden. In het interieur is de zakelijke en wat koele sfeer van het bankgebouw gecombineerd met warme accenten van hout.

Hotel The Bank Amsterdam
Koelhuis Zutphen

Van koelhuis naar hotspot

Koelhuis Zutphen

In fasen wordt het Koelhuis gerenoveerd en geëxploiteerd. ZILT architecten is vanaf het eerste moment betrokken. Als bekroning komt op het dak een groot paviljoen met terrassen vanwaar een prachtig uitzicht op de nieuwe wijk, de oude stad en de IJssel.

Particuliere projecten

Holterberg
Holterberg
Holterberg

Villa ingepast in het landschap

Villa Holterberg

Uitgangspunt voor het ontwerp was het behoud van zoveel mogelijk bomen. De gevel van de villa meandert soepel om de bomen heen en creëert plekken, zowel binnen als buiten. Door de vorm voegt de villa zich organisch in de omgeving. Verdiepingshoge puien verbinden binnen en buiten en creëren prachtige uitzichten op het omringende bos.

“We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van exclusieve huizen en villa’s. Interieur en architectuur zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Villa Rodenrijs

Grenzeloze ruimte

Villa Rodenrijs

Het ontwerpen van een woonhuis of villa zien we als een kans om ook de buitenruimte vorm te geven. De L-vormige villa creëert een beschutte plek aan de achterzijde van het huis met een speelse aaneenschakeling van fijne, beschutte plekken.

“We creëren fijne plekken zowel binnen als buiten en verbinden die tot ruimtelijk en speels geheel waarbij sfeer en comfort centraal staan.”

Woonhuis Winsum
Woonhuis Winsum

Een huis in een huis

Woonhuis Winsum

Het ontwerp genereert een hoge mate van flexibiliteit in de plattegrond. De formele buitengevel met de kolommen bepalen het beeld. Daarachter plooit de binnenste gevel zich vrij om het interieur heen. Door de gelaagde gevel ontstaat een speels en spannend beeld.

“Door gelaagdheid, flexibiliteit, vides, zichtlijnen en lijnenspel, creëren we een speelse en ruimtelijke beleving.”

Villa Sancta Maria Noordwijkerhout

Ontwerp van binnen uit

Villa Sancta Maria Noordwijkerhout

Het ontwerp van de villa is ontstaan van binnen uit. Het interieur is ontworpen als een verzameling van fijne plekken die onder andere door vides en zichtlijnen op ruimtelijke wijze met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat een sculpturale villa waardoor ook buiten diverse fijne plekken ontstaan om te verblijven in de luwte van het huis.

Aandacht voor detail

Woonhuis Doorn

Het woonhuis is uitgevoerd in natuurlijke en duurzame materialen: zink, natuursteen en hout. De hemelafvoeren zijn weggewerkt in de gevel. Samen met de verholen goot en de strakke detaillering resulteert dit in een woonhuis dat zowel speels is als rust uitstraalt.

Woonhuis Doorn

“We hebben bijzondere aandacht voor detaillering waardoor rust ontstaat binnen de complexiteit van een ontwerp.”

Appartementen in voormalige fabriek Amsterdam

Licht en ruimtelijk

Appartementen in voormalige fabriek Amsterdam

Het nieuwe en verhoogde dak van de loft wordt gedragen door stalen spanten die op de bestaande gevel steunen. De nieuwe glazen gevel van de wintertuin loopt door tot in het dak voorbij de bestaande gevel. Het resultaat: een licht en ruimtelijk interieur.

“De staalconstructie blijft in het zicht en speelt een belangrijke rol in de ruimtelijk beleving.”

Werken aan een hoogwaardige en zinnenprikkelende leefomgeving

Partners

Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma studeerden beide af aan de Hogeschool voor de kunsten (ArtEZ-interieurarchitectuur) en daarna aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam (AHK-architectuur). In 2006 starten ze een samenwerking onder de naam ZILT architecten. Sinds de oprichting is ZILT architecten uitgegroeid tot een deskundig en ervaren architectenbureau dat alle facetten van het ontwerpproces beheerst; van ontwerp tot realisatie.

Ervaring

Onze opdrachten omvatten particuliere woonhuizen en woningbouw, utilitaire gebouwen, renovatie- en herbestemmingsprojecten en stedenbouwkundige ontwerpen. Door onze ruime ervaring in particuliere woningbouw hebben we veel ervaring met het bouwproces tot en met de oplevering.

Netwerk

ZILT architecten bestaat uit een kleinschalig en sterk ontwerpteam. Door de jaren heen hebben we een netwerk en samenwerking opgebouwd met professionals in elk aspect van het ontwerp en de bouw. Zo kunnen we een full service pakket aanbieden en de opdrachtgever indien gewenst volledig ontzorgen.