koelhuis

koelhuis

koelhuis

koelhuis

In 1920 bouwde de Nederlandsche Cooperatieve Zuivelverkoop Centrale in Zutphen een koelhuis om er de zomerboter van de aangesloten fabriek te bewaren. Zo kon men s ’winters een hogere prijs vragen. In 1923 werd De Landbouw opgericht, waardoor de weg vrijkwam om ook klanten te trekken die vlees, gevogelte, eieren en fruit wilden koelen.

LOCATIE: ZUTPHEN
CATEGORIE: TRANSFORMATIE / UTILEITSBOUW
OPDRACHTGEVER: Studio Hoogeveen & van Tilburg
PROGRAMMA: Cafe / restaurant, kantoren, zalen, poppodium
PERIODE: 2012 – heden
ZILT_koelhuis_03
ZILT_koelhuis_sq_01
ZILT_koelhuis_07
ZILT_koelhuis_04
S_ZILT_koelhuis_08
ZILT_koelhuis_05
ZILT_koelhuis_09
S_ZILT_koelhuis_06

Na de bouw van een modern koel- en vrieshuis aan de overzijde van de Parkstraat werd het pand in 2005 gesloten. De gemeente kocht vervolgens het complex. Het Koelhuis is een ontwerp van architect J. G. Wattjes. Het gebouw is kenmerkend voor de ‘Amsterdamse School’.

In 2011 werd het complex verkocht aan een partij met ideeën en lef om het gebouw tot nieuw leven te wekken. Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen verkregen het pand met het voorstel om het pand te renoveren en te verbouwen tot een culturele hotspot voor Zutphen en omgeving. Ons bureau werd gevraagd als adviseur en voor het ontwerp van de ruimtelijke ingrepen in, op en aan het gebouw.

Het proces is organisch. Elk jaar worden er stappen gezet in de exploitatie, de renovatie, verbouwing en uitbreiding. Als laatste volgt het dakpaviljoen met terras.

Het Koelhuis is onderdeel van de ontwikkeling Noorderhaven, een nieuw stuk (binnen-)stad aan de IJssel. Een ontwikkeling van Heijmans Vastgoed.